Restauranter i Sutri

(Kollektivets gourmand har skrevet denne oversigt)

Cantina del Drago
Er det nyeste og absolut bedste bud på en kulinarisk aften. Adressen er Piazza San Francesco 17. Gå til venstre for enden af kommunetorvet, dér hvor bilerne kører imod een – fortsæt til du kommer ned til pladsen og de parkerede biler. Og spørg dig for, for det ligner ikke en restaurant udefra. Indehaverne er unge folk, der kan lide at lave mad. Man bliver altid opfordret til at bestille menuen, som er en 7-8 retters oplevelse, der bliver serveret på store tallerkener. Men de har også andre retter. Bestik bliver udskiftet konstant, og tjeneren (som kender København) er årvågen og servicerende uden at det bliver for meget. Vinene er gode og stemningen i restauranten er afslappet og uprætentiøs. Regningen (il Conto) er lidt højere end hos de øvrige restauranter, men den samlede oplevelse er også derefter. De gør ikke meget ud af at have en hjemmeside, men gør meget ud af deres FaceBook-side. Følg den og se at de ofte også har musikarrangementer.

La Locanda Del Saturno
Et andet godt sted, men også det mest snobbede sted, hedder Locanda del Saturno. Her skal I fortsætte lige over pladsen (piazza del commune) og følge vejen ligeud. Kort efter hænger der et skilt på en af sidegaderne til venstra, som viser ned til restauranten, der ligger 30 meter nede af gaden, hvor man skal ind af en port og ned af en stejl brolagt gangsti. Forenden til venstre ligger restauranten. Den er meget elegant indrettet, og den stolte ejer og dejligt snobbede bøsse står som regel selv for at modtage og servicere gæsterne. Hans mad er virkelig høj klasse på cirka samme niveau som den sidstnævnte restaurant. Alle retter på hans kort er spændende, ikke mindst hans fiskeretter, men min favorit er hans pasta med trøffel. Den er lækker og cremet og har den helt rette trøffelsmag, hvis man kan lide det.

Il Localetto
Hvis I er til pizza, så har Sutri noget af italiens bedste, hvilket skyldes, at en af byens dygtige bagere har udvidet sin forretning til også at omfatte en regulær pizzarestaurant. Han laver den vildeste pizzabund, så man kan med stor nydelse købe simple pizzaer, enten helt uden fyld (pizza bianca) eller med ganske lidt fyld (fx en margherita), og alligevel smager det langt over samtlige danske standarder (og jeg har prøvet alle gourmetpizzasteder i København, og de kan slet ikke være med). Stedet hedder Il Localetto og er nemt at finde. Hvis I ligesom nævnt før går over den store plads og fortsætter ligeud, så kommer I efter 50-60 meter til en lille plads med en domkirke til højre, og pizzarestauranten på venstre hånd. Bageren ligger for øvrigt samme sted, hvis I skal købe morgenbrød. De er supersøde i restauranten, og man kan med fordel få pizzaerne med hjem. Man får ret meget pizza for pengene.

Il Vescovado
Et helt fjerde sted er byens særegne kødrestaurant. Il Vescovado hedder den. Den findes ved at fortsætte ad samme vej, I har fulgt i det forrige, men nu går I videre ligeud, og vejen går så småt stejlt nedad. Ca 100 meter nede af vejen kan man komme ind til højre ad en brolagt gangsti i en hvælvet gang. Forenden i et lille hak til venstre ligger restauranten. Ejeren, Antonio, tager imod alle gæster på sin stille, men kærlige måde (han kan være lidt skiftende i humør, men er som regel meget glad og nysgerrig). Det særegne er, at han steger alt kød over rist og gløder i sin dertil indrettede pejs midt i restauranten, mens morlil, som altid er sød, klarer al øvrig mad ude i køkkenet bagved. Jeg vil ikke anbefale andre retter end kødretter. Det er simpelthen hans speciale, men han har til gengæld som regel noget toplækkert kød, som man selv kan udpege fra hans disk. Hvis I har mod på det, så prøv en Fiorentina. Den koster lidt knapper, men det er til gengæld noget af en oplevelse. Det er en T-bone-steak fra kvæg fra Firenze-området. Man bliver propmæt af den ret alene, så bestil ikke meget andet til. Du får en steak på cirka et kilo (bare rolig, det meste er ben, men der er meget kød også). Den skal spise kun med salt og citron. Det er til gengæld en helt ny oplevelse af, hvordan kød rigtig bør smage. Bestil evt. lidt grillede grøntsager til (verdure grilliate). Mine gæster har også været begejstrede for pastaen, som morlil laver, men jeg synes ikke, hun er en ret god kok. Denne restaurant er en kødrestaurant, ikke andet. Men der er superhyggeligt og meget italiensk stemning hos Antonio.

Sphera d’Oro
Der ligger også en restaurant midt på pladsen. Jeg mener, den hedder Sphera d’Oro (Guldkuglen). Den er fin, hvis det skal gå hurtigt, for han har ofte ikke så mange kunder. Indehaveren er vistnok også selv kok, og han laver en udmærket pasta. Han er en stille, og meget venlig mand. Maden er generelt gode, lokale italienske retter.

 

Derudover skal nævnes en restaurant i Ronciglione, som kun ligger 10 min væk i bil:

La Corte Dei Prefetti di Vico (ligger på hovedgaden i Ronciglione)
Selvom navnet ikke er et typisk restaurantnavn (Domstolens præfekt i Vico), er det et fantastisk sted, hvor mor er i køkkenet og styrer begivenhederne. Hun sætter stor pris på gode råvarer, og kortet vidner om et traditionelt køkken krydret med en innovativ tilgang til sammensætning af råvarer og servering. Gode vine. Ligger prismæssigt hvor det matcher kvalitet. Bestemt en oplevelse – også som frokostudflugt.  Se evt. lacortedeiprefettidivico.com

Buon appetito!